Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Είχες τα μάτια δεμένα


Της Αλίκης Λαδά

EΛΕΥΣΙΣ ΙΙ
Ένα μικρό οδοιπορικό στον Εθνικό Κήπο όπου εκθέτει 87 γλυπτά η Βάνα Ξένου εμπνευσμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια

Είχες τα μάτια δεμένα
Είχες τα μάτια δεμένα και στεκόσουν στο τέλος της πομπής . Είκοσι έξι είμαστε. Σταθήκαμε στο έμπα της Ελευσίνας να κοιτάμε τα πρόσωπά μας. Πρόσωπα απορημένα.
Άλλα γερμένα στη γη και στο χώμα που πάντα μας γεννάει και άλλα στον καθαρό αέρα προς τον ουρανό να θέλουν να μαντέψουν τις προθέσεις των θεών.
Είχες τα μάτια δεμένα λες και δεν ήθελες άλλα να μάθεις πλέον. Η ματαιοδοξία των ανθρώπων, και η αδηφαγία σε κούρασε. Ένιωθες το απρόβλεπτο να έρχεται χωρίς να μπορείς να παρέμβεις. Κ αι γιατί να το σταματήσεις; Βρήκες τη λύση. Έκλεισες τα μάτια σου. Το σκοτάδι δίνει πολλές φορές τη λύση προβληματίζει, ταλαιπωρεί αλλά και σώζει τη ψυχή από την ανημποριά.
Μπροστά του οι άλλοι 25 άνδρες δεν μιλούσαν. Σκέφτονται ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Άλλος με θαυμασμό, άλλος με έκπληξη , άλλος με απορία , τι δεν ήξεραν;
Κάτι……… δεν ήθελαν να ξέρουν.
Ήθελαν να αισθανθούν την πνοή των άλλων, το ξέχασμα και την προσμονή της επόμενης στιγμής. Ένιωθαν τη διέλευση στην επόμενη στιγμή με εμπόδια, με αγωνία, για την ηδονή της ζωής.
Η Έλευσης από τη στενή πόρτα δεν σε ενθουσίαζε. Σε έκανε να θέλεις να περιμένεις με ¨άλογα¨ συναισθήματα στο σκοτάδι. Να παραμένεις στο τέλος της πομπής. Δεν ήθελες να τιθασεύσεις την αξίωση για τη ζωή, για το άγνωστο, για αυτό κοιτούσες αντίθετα από τους άλλους για να μην σε παρασύρουν στην δική τους ζωή. Καμία δέσμευση δεν ήθελες να νιώθεις.
Ας ακολουθήσουν οι άλλοι τον ίδιο δρόμο. Εσύ αν τα καταφέρεις, χρειάζεσαι κάποιο άλλο διαφορετικό ξεκίνημα.
Σκέφτεσαι μοναδικό οδηγό και συνοδοιπόρο τον εαυτό σου και πρόσφατα σε μια μυθολογία ξαναδιάβασες για το φτερωτό Ερμή που βοήθησε τον Τιμίων τον ξυλοκόπο να βγει από τις δυσκολίες της ζωής του.
Τελικά νιώθεις άξιος και τίμιος απέναντι στον εαυτό σου και περιμένεις μαζί με τις προσπάθειες σου και έναν Ερμή….

Δεν υπάρχουν σχόλια: