Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ορφέας Ψευτοκουλτουρίδης ή "Κριτική για κλάματα"


Της Εύης Καμαρέτα

Hλεκτρονικό Περιοδικό ΄΄ΠολιΚρατόραμα΄΄
www.poli-kratorama.gr

Η κινηματογραφική ταινία ΄΄Οδύσσεια'' αποτελεί έπος για τα κινηματογραφικά δεδομένα και βρίθει βαθυστόχαστου νοήματος και μιας εμπλουτισμένης μη σοβαροφανούς σαφήνειας, η οποία μέσα στην ασάφειά της αφήνει άφωνο τον θεατή που βγάζει ιαχές χαράς. Τα λεπτεπίλεπτα και ολοφάνερα στοιχεία της φαντασιοπληξίας του Ομήρου είναι χαραγμένα πάνω στις λεπτές πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων, οι οποίοι παλεύουν με τη μοίρα και το πεπρωμένο. Ο 'Ομηρος σαν ένας γλύπτης που σμιλεύει το μάρμαρο έχει ουσιαστικά χαράξει τις λέξεις πάνω στο χαρτί και τις έχει ταιριάξει με την ψυχοσύνθεση των ηρώων και αυτό είναι διάχυτο στην έκφραση, το λεξιλόγιο και σε όλη γενικώς τη στάση που κρατούν οι πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια του έργου. ΄Ολα αυτά τα στοιχεία συνάδουν με το πνεύμα της εποχής και μας οδηγούν να ανακηρύξουμε τον ΄Ομηρο σε έναν ακριβοθώρητο λεξιπλάστη ιδιαίτερα πολύτιμο στο κοινό με ένα έπος που ολίγοι φαντάζονται. Υποκλινόμαστε στον κοινωνικό διαπλάστη και διαμορφωτή της κουλτούρας των ψυχών ΄Ομηρο!

Ορφέας Ψευτοκουλτουρίδης
pseutokoultour@polis-kratos.gr

Διαβάστε εδώ την κριτική του κοινού (7 σχόλια)

aoidos
Ρε Ψευτοκουλτουρίδη εσύ κατάλαβες τι έγραψες???

anonymos
aoide άιντε... μη σου πω! Μίλησε η υποκουλτούρα... ε, βέβαια πού να καταλάβεις εσύ την εκπληκτική κριτική του κυρίου Ψευτοκουλτουρίδη! Ασ' το, αυτό είναι για προχωρημένους.

C.
paides mhn malonete. emena pantos mou arese apo to ergaki i skinh me touw mnistires. sostos o ody!

anonymos
@C.
''εργάκι'' ολόκληρο έπος;;; Τι να πω σ' αυτήν τη ρηχή και επιφανειακή εποχή που ζούμε!

hlektra
μπορεί κάποιος να μου μεταφράσει την κριτική?

Περίανδρος
Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Φοβερός ο ηθοποιός στο ρόλο του γερο Λαέρτη!

Ανδρομάχη
εμένα πάντως μου άρεσε ο σκύλος

6 σχόλια:

Para-Mythou είπε...

Λεπτότατη και εύστοχη κριτική της κριτικής. Εύη, θέλουμε κι άλλα τέτοια. Μέσα από την υπόθεση του Oμηρου blogger και της Οδύσσειας τελικά μπορούμε να σχολιάσουμε τα πάντα. Επίκαιρα και μη. Εύη ανοίγεις νέους δρόμους. Έλα και οι άλλοι...Όχι μόνο ραψωδίες.

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ, Ελένη. Η φωτο είναι φοβερή! Κάπως έτσι τον είχα φανταστεί τον Ψευτοκουλτουρίδη. ΄Οντως μπορούμε να σχολιάσουμε τα πάντα μέσα από τον ΄Ομηρο blogger!

Εύη

Ανώνυμος είπε...

Περίανδρε,
φοβερός ήταν μια φορά κι έναν καιρό ο γερο-Λαέρτης. Τώρα ας κάτσει στο Χόλιγουντ να απολαύσει τα λεφτάκια που έβγαλε από τις υπερπαραγωγές που έπαιξε στα νιάτα του, Ορφικά κτλ.

Να δεις όμως που θα μας έρθει και στο Ηρώδειο το καλοκαίρι για καμιά αρπαχτή.

Τώρα είπα Ηρώδειο και τα πήρα. Τι ήθελε αυτός ο Ηρώδης και το έφτιαξε; Δεν τους έφτανε το Θέατρο του Διονύσου; Θα μου πεις, πώς θα έπεφτε κι άλλο χρήμα και εργολαβίες και δημόσια κονδύλια...
Κάτι ακούω και για το Παναθηναϊκό Στάδιο. Θέλει λέει κι αυτό να το ανακαινίσει ο Ηρώδης, να του κάνει ορθομαρμάρωση. Ε ρε χρήμα που έχουν να φάνε πάλι οι εργολάβοι!

Ανώνυμος Έλλην (κάπως έως αρκετά μεταγενέστερος του Ομήρου)

Μαρίνα

Para-Mythou είπε...

Χτίσε, ορθομαρμάρωσε,
γοργά αναπαλαίωσε
Καιροί θα ρθούνε δύσκολοι
αμέ, και στα μπετά...
(Από χρησμό του Απόλλωνα. Από δυσανάγνωστη επιγραφή στους Δελφούς.)

Ανώνυμος είπε...

aoidos
@Ανώνυμος ΄Ελλην

πες τα μεγάλε!

Ανώνυμος είπε...

anonymos
@ para-mythou

''...Καιροί θα ρθούνε δύσκολοι..''
σαν να μιλάει για το σήμερα ο χρησμός...